Avregistrera bil - När behöver man göra det?

Att avregistrera en bil innebär att bilen tas bort från vägtrafikregistret och inte längre är registrerad för användning på allmän väg. Det finns flera situationer när det kan vara aktuellt att avregistrera en bil. Här går vi igenom de vanligaste anledningarna och hur du går tillväga.

När behöver man avregistrera en bil?

1. Skrotning av bilen

Om din bil har blivit så gammal eller skadad att den inte längre är körbar och inte är värd att reparera, kan du välja att skrota den. När bilen skrotas måste den avregistreras från vägtrafikregistret.
 • Hur gör man?: Lämna bilen till en auktoriserad bilskrot som tar hand om avregistreringen åt dig. Du får ett skrotningsintyg som bekräftar att bilen har skrotats korrekt.

2. Export av bilen

Om du säljer eller tar din bil utomlands för permanent bruk, måste du avregistrera den i Sverige.

 • Hur gör man?: Skicka in ett intyg om export tillsammans med registreringsbeviset till Transportstyrelsen. Detta säkerställer att bilen avregistreras från det svenska vägtrafikregistret.
3. Oåterkallelig skada

Om bilen har blivit totalförstörd i en olycka eller genom annan händelse, kan den behöva avregistreras.

 • Hur gör man?: Kontakta ditt försäkringsbolag som kan hjälpa dig med avregistreringen, eller skicka in en ansökan om avregistrering direkt till Transportstyrelsen.
Förvaring utan avsikt att använda

Om du har en bil som du inte tänker använda på länge, kan du överväga att avregistrera den istället för att betala skatt och försäkring.

 • Hur gör man?: Skicka in en ansökan om avregistrering till Transportstyrelsen. Tänk på att om du vill använda bilen igen, måste den registreras på nytt och genomgå en besiktning.

Så här avregistrerar du en bil

Steg 1: Förbered dokumenten

 • Registreringsbevis: Du behöver den senaste versionen av bilens registreringsbevis.
 • Eventuella intyg: Om bilen exporteras eller skrotas, behövs ett intyg från bilskroten eller exportdokument.

Steg 2: Kontakta rätt instans

 • Bilskrot: Lämna bilen till en auktoriserad bilskrot om den ska skrotas.
 • Transportstyrelsen: Vid export eller andra avregistreringsskäl, kontakta Transportstyrelsen och skicka in nödvändiga dokument.
Steg 3: Bekräftelse på avregistrering

Efter att Transportstyrelsen har mottagit och behandlat din ansökan, får du en bekräftelse på att bilen är avregistrerad. För skrotade bilar får du ett skrotningsintyg från bilskroten.

Vad händer efter avregistreringen?

När din bil är avregistrerad:

 • Ingen vägtrafikskatt: Du behöver inte längre betala vägtrafikskatt för bilen.
 • Ingen trafikförsäkring: Trafikförsäkringen upphör att gälla, såvida du inte har en avställningsförsäkring.
 • Ej körbar på allmän väg: Bilen får inte köras på allmän väg förrän den är registrerad på nytt.

Slutsats

Avregistrering av en bil är en viktig process vid skrotning, export, eller när en bil inte längre ska användas. Genom att följa rätt steg och kontakta rätt myndigheter kan du säkerställa att avregistreringen går smidigt. För mer information och detaljerade instruktioner, besök Transportstyrelsens hemsida.

Bilway Köper din bil oavsett dess skick!

Har du en bil som du vill sälja, men är osäker på dess värde? Oroa dig inte! På Bilway köper vi din bil oavsett dess skick. Det spelar ingen roll om din bil är ny, gammal, skadad, eller i behov av reparation – vi ger dig alltid ett rättvist och konkurrenskraftigt pris.

Vi förstår att det kan vara besvärligt att sälja en bil, men vi gör processen enkel och smidig för dig. Med vår snabba och enkla offerttjänst får du snabbt veta vad din bil är värd. Ingen krångel, inga dolda avgifter – bara ett ärligt och transparent erbjudande.

Värdera din bil nu för att få en offert och upplev hur enkelt det kan vara att sälja din bil!