Ägarbyte utan registreringsbevis? Så gör du!

Att genomföra ett ägarbyte för ett fordon utan registreringsbevis kan verka komplicerat, men det är fullt möjligt och ibland nödvändigt. I den här artikeln går vi igenom hur du gör ett ägarbyte utan registreringsbevis steg för steg och vad du behöver tänka på för att processen ska gå så smidigt som möjligt.

Varför saknas registreringsbeviset?

Innan vi dyker in i hur du gör ett ägarbyte utan registreringsbevis, är det bra att förstå varför det kan saknas. Vanliga orsaker inkluderar:

 • Förlorat eller skadat: Registreringsbeviset kan ha förlorats eller blivit skadat över tid.
 • Ej erhållet: Om du nyligen har köpt ett fordon och inte har mottagit registreringsbeviset ännu.
 • Felaktig adress: Registreringsbeviset kan ha skickats till en felaktig adress.

Steg för steg: Ägarbyte utan registreringsbevis

1. Beställ ett nytt registreringsbevis

Det första steget är att beställa ett nytt registreringsbevis från Transportstyrelsen. Detta kan göras av den nuvarande ägaren av fordonet. Följ dessa steg:

 • Gå till Transportstyrelsens hemsida: Besök deras webbplats och gå till sektionen för beställning av registreringsbevis.
 • Fyll i nödvändig information: Ange fordonets registreringsnummer och din personliga information.
 • Bekräfta beställningen: Efter att du har fyllt i all information och bekräftat beställningen, kommer det nya registreringsbeviset att skickas till din folkbokföringsadress inom några dagar.

2. Använd Transportstyrelsens app

Om du inte kan vänta på att få det nya registreringsbeviset kan du använda Transportstyrelsens app ”Mina fordon” för att genomföra ägarbytet digitalt. Så här gör du:

 • Ladda ner appen: Appen finns tillgänglig för både iOS och Android.
 • Logga in med e-legitimation: Använd ditt BankID eller annan e-legitimation för att logga in.
 • Ange fordonets information: Skriv in fordonets registreringsnummer och den nya ägarens personnummer.
 • Bekräfta ägarbytet: Både den nuvarande och den nya ägaren behöver bekräfta ägarbytet i appen.

3. Skriftligt ägarbyte

Om det digitala alternativet inte är möjligt kan du göra ett skriftligt ägarbyte. Här är vad du behöver göra:

Skriv ett avtal: Skapa ett skriftligt avtal som innehåller:

 • Fordonets registreringsnummer
 • Både den nuvarande och den nya ägarens namn, adress och personnummer
 • Datum för ägarbytet
 • Båda parternas underskrifter

Skicka in till Transportstyrelsen: Skicka avtalet tillsammans med en begäran om ägarbyte till Transportstyrelsen. Adressen finner du på deras hemsida.

Vad händer om Transportstyrelsen nekar registreringsbeviset?

Om Transportstyrelsen nekar din begäran om ett nytt registreringsbevis finns det några åtgärder du kan vidta:

Kontakta Transportstyrelsen

Ring deras kundtjänst och fråga varför din begäran nekades. Det kan finnas specifika skäl som kan åtgärdas.

Rätta till eventuella fel

Om avslag beror på felaktig information, se till att rätta till dessa fel och skicka in en ny begäran.

Begär hjälp

I vissa fall kan det vara bra att få hjälp av en professionell, som en jurist eller en bilhandlare, som kan ge råd om hur du går vidare.

Hur säljer man en bil utan tillgång till registreringsbeviset?

Det går tyvärr inte att genomföra ett ägarbyte om man inte har tillgång till registreringsbeviset och således blir det svårt att sälja bilen eftersom du inte enligt Transportstyrelsen är “ägaren” av fordonet och därför inte har rätten att sälja det.

Hjälp, jag kan inte få ut registreringsbeviset!

Om Transportstyrelsen nekar din begäran om ett nytt registreringsbevis, finns det flera möjliga orsaker och åtgärder att vidta. Här är en detaljerad guide:

Möjliga orsaker till nekad begäran

 1. Felaktig eller ofullständig information: Om informationen som lämnats vid beställningen är felaktig eller ofullständig, kan begäran nekas.
 2. Obetalda skulder på fordonet: Om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder som trängselskatter eller felparkeringsavgifter, kan det påverka utfärdandet av ett nytt registreringsbevis.
 3. Felaktig adress i registret: Registreringsbeviset skickas till den adress som finns registrerad hos Transportstyrelsen. Om denna adress är felaktig kan beviset inte levereras korrekt.
Åtgärder att vidta
 1. Kontakta Transportstyrelsen: Ring deras kundtjänst för att få reda på varför din begäran nekades. De kan ge detaljerade instruktioner om hur du åtgärdar problemet. Kontaktinformationen hittar du på Transportstyrelsens hemsida.
 2. Rätta till eventuella fel: Om nekandet beror på felaktig information, korrigera dessa fel och skicka in en ny ansökan via Transportstyrelsens e-tjänst eller app ”Mina fordon”.
 3. Kontrollera och betala eventuella skulder: Se till att alla fordonsrelaterade skulder är betalda. Du kan kontrollera detta via Transportstyrelsens webbplats eller app.
 4. Uppdatera din adress i vägtrafikregistret: Om din adress är felaktig, uppdatera den i vägtrafikregistret. Detta kan göras genom att kontakta Transportstyrelsen direkt eller genom deras e-tjänster.

Slutsats

Att genomföra ett ägarbyte utan registreringsbevis kan vara en utmaning, men det är genomförbart med rätt förberedelser och verktyg. Om Transportstyrelsen nekar din begäran om ett nytt registreringsbevis, kontakta dem för att förstå orsaken och åtgärda eventuella problem. Att sälja en bil utan registreringsbevis går inte då du inte kan göra ett ägarbyte utan registreringsbeviset utfärdat i ditt namn, men genom att följa de rätta stegen kan du säkerställa en smidig försäljning och ägarbytesprocess.

Bilway Köper din bil oavsett dess skick!

Har du en bil som du vill sälja, men är osäker på dess värde? Oroa dig inte! På Bilway köper vi din bil oavsett dess skick. Det spelar ingen roll om din bil är ny, gammal, skadad, eller i behov av reparation – vi ger dig alltid ett rättvist och konkurrenskraftigt pris.

Vi förstår att det kan vara besvärligt att sälja en bil, men vi gör processen enkel och smidig för dig. Med vår snabba och enkla offerttjänst får du snabbt veta vad din bil är värd. Ingen krångel, inga dolda avgifter – bara ett ärligt och transparent erbjudande.

Värdera din bil nu för att få en offert och upplev hur enkelt det kan vara att sälja din bil!